اصول

این برنامه هم از نظر محتوا و هم از نظر ساختار منحصر به فرد است؛ چرا که همه پژوهشگرا و مسئولین آن به نحوی با افغانستان مرتبط هستند. افزون بر این تمام افراد استخدام شده در این برنامه در افغانستان متولد شده‌اند. این امر سبب می‌شود تا با تولید دانش بومی خلاهای گفتمانی پیرامون افغانستان در اروپا پر شود. تیم پژوهشی از بنیانگذار این برنامه “VW-Stiftung” برای حمایت همه‌جانبه سپاسگذارند و بدون همکاری این امر ممکن نبود.

این برنامه بر اساس اصول زیر است:

مشارکت

تمام برنامه‌های پژوهشی مورد نظر درباره اکتشاف، ادراکات و تغییر واقعیت‌های اجتماعی به گونهء مشارکتی هستند. فهم ساختار، شرایط زندگی و رویکردهای کاری پژوهشگران که در این پژوهش‌ها اشتراک می‌کنند مهم است. بررسی این موضوع به ما در درک بهتر محیط اجتماعی افغانستان و تغییرات در این راستا کمک می‌کند. برای واقعیت‌بخشی این آرمان، این برنامه به تمام پژوهشگران، ژورنالیست‌ها، سیاست‌مداران و فعالان اجتماعی اشتراک کننده زمینه‌های سهم‌گیری را مساعد می‌کند. ما انتظار داریم که موضوعات، دیدگاه‌ها و استدلال‌های مهمی که تاکنون در گفتمان‌های اروپایی کم‌تر دیده و ارائه شده‌اند؛ آشکار و فرصت ظهور یابند.

تحول

یکی از اهداف مهم این برنامه ایجاد آگاهی و توسعه روابط دو طرفه بین روشنفکران، الیت سیاسی و ژورنالیست‌ها است تا بعد از آگاهی در مورد افغانستان بتوانند از این فراصت‌ها برای خود استفاده کنند. بنابراین؛ برنامه مزبور دانشِ فراتر از یک رشته خاص را فراهم می‌کند. این برنامه نه تنها دانش سیستمی را ایجاد می‌کند مثلاً در زمینه تحلیل‌های سیستم رسانه؛‌ تخنیکی یا مبتنی بر منبع، بلکه همراه با بازیگران این حوزه، دانشِ برای گذار مثلا اصولِ رهنما و چشم اندازها را نیز ایجاد می‌کند. هم‌چنان این برنامه دانش تحول‌آفرین برای تغییرات پایدار مانند نقش رسانه‌ها در دیاسپورای افغانستان در جهان را نیز فراهم می‌کند. هم‌چنان این برنامه علاوه بر ارایه تجزیه و تحلیل، ابزارهای را برای تحریک و تأثیرگذاری بر پروسه‌ تغییرات اجتماعی ایجاد می‌کند که ممکن است به سایر دولت‌های شکننده قابل تعمیم باشد.

ارتباطات

این برنامه تنها به طرح‌های علمی شرکت کننده‌گان خلاصه نمی‌شود بلکه به عنوان نقطه تماس بین حوزه عمومی آلمان، جامعهء در تبعید و مردم افغانستان قرار خواهد گرفت. بنابراین هدف این است تا از فارمت‌های مختلف برای رسیدن به یک گروه بزرگ‌تر استفاده شود که در گذشته با اشکال متعارف ارتباطات آکادمیک امکان‌پذیر نبوده است. ترکیب نتایج پژوهش‌ها با تجربه‌های فردی می‌تواند به راحتی موضوعات را انتقال دهد ما می‌خواهیم نه تنها به جامعه آکادمیک بلکه به گروه‌های علاقه‌مند دیگر از جمله بازیگران رسانه‌ها، سیاست‌مداران، ژورنالیست‌ها که تجربه کار در محیط‌های داخلی و خارجی را دارند، جوامع افغانستان در آلمان، و دانشجویان مطالعات ارتباطات تعامل و تبادل داشته باشیم.

پژوهش‌های غیر استعماری

نیاز ضروری به بومی‌سازی پژوهش‌ها در باره افغانستان وجود دارد. دیدگاه‌های اروپایی‌محور در مورد افغانستان باید به نفع بوم‌شناسی دانش که دیدگاه‌های پژوهشگران داخلی را به همان اندازه مهم می‌پندارند تغییرکند. بومی‌سازی پژوهش در مورد افغانستان شامل از میان برداشتن انحصار تفکر غربی از طریق دسترسی آزاد به اشکال اطلاعات از افغانستان است. برنامه مذکور به عنوان یک گفتگوی مشارکتی برای همه طرف‌ها می تواند اطمینان دهد که اطلاعات و نتایج بدست آمده درباره موضوع مورد نظر از منابع و دیدگاه‌های مختلف گردهم آمده‌اند. برای درک عمیق‌تر و گستره آنچه که به دست آمده است به ویژه در مورد موضوعات زندگی روزمرهء رسانه‌ای – سیاسی مردم افغانستان به دست میاید نیازمند شامل‌سازی کسانی است که مستقیما تحت تاثیر قرار گرفته اند مثلا اطلاعات برگرفته شده نظر به محل و موقعیت عامل‌های درونی که اغلب در تحقیقات کلاسیک دیده نمی شوند. چنین این اطلاعات می توانند چشم اندازهای جدیدی را خلق کنند که منجر به غنامندی معلومات موجود و دانش عمومی شود. در این راستا این برنامه نه تنها تعمیمی از تحقیقات قبلی است، بلکه تلاشی برای گسترش و غنامندی پاره‌های جاافتاده دانش نیز است.